• Bestel voor 22.00 uurMorgen in huis*
  • Gratis verzendenNederland / België
  • Professioneel adviesVraag het de expert
  • 14-dagen-probeertermijnNiet goed? Geld terug!*
  • Achteraf betalenOnline bestellen

Lichttherapie bij acne

Acne ofwel Acne vulgaris, is de meest voorkomende huidaandoening onder jongeren. Ongeveer 85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar hebben er in meer en mindere mate last van. Meestal verdwijnt de acne voor het 25e levensjaar. Zo'n 10% ervaart de huidaandoening ook nog in zijn dertiger jaren.

Lichttherapie met zuiver blauw licht op een golflengte van 414 nanometer blijkt een effectieve manier te zijn om acne te behandelen. Met blauw lichttherapie kunnen nieuwe uitbraken zelfs worden voorkomen.

Meestal begint vorming van acne met mee-eters en vormen zich later ontstekingen. Bij een hevige ontsteking kunnen er onderhuidse ontstekingen en cystevorming ontstaan die na genezing littekens kunnen achterlaten. Acne is een relatief onschuldige huidaandoening maar kan wel veel impact hebben op sociaal-psychologisch niveau.

Oorzaak acne

Acne wordt veroorzaakt door de combinatie van een toename van talg en de aanwezigheid van Propionie Bacterium Acnes op de huid.

Door hormonale veranderingen in het lichaam tijdens de pubertijd vertonen de talgklieren een hogere activiteit. Door de toename van talg kunnen de talgklierporiën (follikels) vernauwd of verstopt raken waardoor een open mee-eter ontstaat.

Op iedere gezonde huid en in de poriën komen ook Propioni Bacterium Acnes ofwel P. acnés voor. Bij een gezonde huid wordt de vermenigvuldiging van deze bacterie door de zuurstofrijke omgeving geremd.

Bij een verstopte of vernauwde talgklier-porie wordt de omgeving in de talgklier zuurstofvrij (anaeroob), waardoor er een explosieve vermeerdering plaatsvindt van de Propioni Bacterium Acne's met alle gevolgen van dien. De P.acnés zet de talg om in vrije vetzuren. Door ophoping van talg en de irriterende vrije vetzuren zet de talgklier zich steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken ontstekingen.

Toepassing blauw lichttherapie tegen acne

Acne kan op een effectieve manier worden behandeld met blauw licht. Met deze vorm van lichttherapie kunnen zelfs nieuwe uitbraken worden voorkomen.

Tijdens de stofwisseling van de P-acnés worden porphyrines geproduceerd. Deze porphyrines zijn zeer lichtgevoelig en vertonen een grote absorptie van licht met een golflengte van 414 nanometer (blauw licht). Belichting van acné met blauw licht leidt tot foto-excitatie van de porphyrines. De porphyrines geven de opgenomen energie door aan zuurstofmoleculen in de omgeving. De zuurstofmoleculen worden in singletzuurstof en peroxide. Deze singletzuurstof en peroxide vernietigen de P-acnés. Met andere woorden: de P-acnés bacterie wordt door zelfgeproduceerde stoffen vernietigd wanneer deze worden belicht met blauw licht van 414 nm.

Behandeling acne met blauw licht niet nieuw

De behandeling van acne met blauw licht is niet nieuw, maar wordt al jarenlang gebruikt door dermatologen en schoonheidsspecialisten. Ondanks de hoge effectiviteit stuitte de toepassing van lichttherapie in de praktijk op problemen. Voor een goed en snel resultaat moet de behandeling eigenlijk dagelijks worden herhaald. Veel mensen met acne vinden het zeer bezwaarlijk om zich dagelijks in het ziekenhuis te melden. Nu er ook compacte lichttherapielampen met blauw licht tegen acne voor thuisgebruik zijn, neemt deze behandeling een grote vlucht.

Bestel in onze webshop

 

goodlite.nl download