• Bestel voor 22.00 uurMorgen in huis*
  • Gratis verzendenNederland / België
  • Professioneel adviesVraag het de expert
  • 14-dagen-probeertermijnNiet goed? Geld terug!*
  • Achteraf betalenOnline bestellen

Test lichttherapielampen Consumentenbond

Kwaliteit lichttherapielampen tegen winterdepressie varieert sterk

Wie een lichttherapielamp overweegt te kopen om een winterdepressie, de mildere winterdip of slaapproblemen te behandelen moet zich niet laten leiden door prijs. Goedkoop is vaak duurkoop. Dit blijkt uit de Lichttherapielampentest van de Consumentbond, welke in oktober is gepubliceerd.  De meetresultaten van met name de goedkopere lichttherapielampen weken sterk af van de opgegeven specificaties van de fabrikant, met uitschieters tot 65 procent minder licht dan werd beloofd. Er zijn gelukkig ook lampen voor thuisgebruik die wel voldoen. De Litebook Elite van Goodlite wordt daarbij aanbevolen. De Litebook Elite geeft voldoende licht op 50 centimeter afstand en gebruikt minstens 50% minder stroom dan de andere lampen in de test.

Vanwege de sterke wetenschappelijke bewijskracht en het natuurlijke karakter van de behandeling is de populariteit van lichttherapie de laatste jaren sterk toegenomen. Fabrikanten spelen hier handig op in met een breed assortiment van lichttherapielampen in alle vormen, maten en prijsklassen. Lichttherapiespecialisten en artsen waarschuwen al langer voor de goedkopere lampen van twijfelachtige kwaliteit. De grote kwaliteitsverschillen werden deze maand bevestigd in de Lichttherapielampentest van de Consumentenbond, die de resultaten publiceerde in de Gezondgids.

Lichttherapielampen test: Afwijkingen tot 65 procent

De Consumentenbond onderzocht acht lichttherapielampen om te zien of ze daadwerkelijk geschikt zijn voor lichttherapie bij winterdepressie. Veel lampen gingen in de test onderuit. Er werd een veel lagere lichtopbrengst gemeten dan de opgegeven specificaties van de fabrikant, met uitschieters tot een verschil van 65 procent. Alleen de compacte Litebook Elite lichttherapielamp van Goodlite en een tweetal Philips-producten gaven voldoende licht op 50 centimeter afstand. De Litebook Elite was daarbij de meest zuinige lichttherapielamp met een energieverbruik van slechts 2 Watt.

Litebook Elite lamp aanbevolen door Consumentenbond

René van Klaveren, lichttherapiespecialist bij Goodlite is verheugd, maar niet verrast door de resultaten van de consumentenbond. “Er wordt helaas een hoop rommel aangeboden, voorzien van stevige medisch claims, die men in de praktijk niet kan waarmaken of kan onderbouwen. De Litebook Elite is een krachtige en compacte lichttherapielamp, waarvan de effectiviteit in gerandomiseerd en placebogecontroleerd onderzoek is aangetoond. Deze uitkomst kan alleen worden behaald als de opgegeven specificaties van de lamp daadwerkelijk kloppen.”

Goedkoop is duurkoop

De bewering van Van Klaveren dat men voor een goede lichttherapielamp wat dieper in de buidel moet tasten krijgt bijval van de Consumentenbond. “Prijzen rond € 200,00 lijken misschien heel hoog voor een lamp voor lichttherapie, maar voor een doeltreffende behandeling van een serieuze aandoening is het eigenlijk een koopje”, aldus het artikel van de Consumentenbond.

Persbericht 18 oktober 2012 - Goodlite.nl