• Bestel voor 22.00 uurMorgen in huis*
  • Gratis verzendenNederland / België
  • Professioneel adviesVraag het de expert
  • 14-dagen-probeertermijnNiet goed? Geld terug!*
  • Achteraf betalenOnline bestellen

Werking lichttherapie

Licht is ontzettend belangrijk voor veel lichaamsfuncties en gedragingen. Vrijwel alle processen in ons lichaam vertonen een ritme van net iets meer dan 24 uur. Voorbeelden van deze processen zijn de lichaamstemperatuur, eetlust, libido, stemming en het slaap-waak ritme. Dit 24-uurs ritme wordt ook wel de 'biologische klok' of 'Circadiane klok' genoemd.

Het biologische klok wordt gereguleerd in een controle centrum in de Hyptolamus van de hersenen, genaamd de 'Suprachaismatic Nucleus'. De biologische klok van het lichaam loopt normaliter gelijk aan de natuurlijke 24-uurs klok. Aan de hand van signalen van buitenaf zal de biologische klok het lichaam vertellen dat het tijd is om wakker te worden, energiek en actief te zijn, en weer naar bed te gaan.

Een van de meest krachtige signalen waar de biologische klok op reageert is ‘licht' en ‘geen licht'. Als de biologische klok moeite heeft deze signalen te ontvangen of te verwerken raakt onze lichaamsklok ontregeld en kunnen zich lichamelijke en psychische klachten voordoen, zoals wij deze kennen bij o.a. winterdepressie. Het lichaam zal door de ontregelde biologische klok op verkeerde tijden van de dag, verkeerde lichaamsstoffen en hormonen aan die op dat moment niet gewenst zijn.

Naast een tekort aan voldoende daglicht kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor de biologische klok van het lichaam niet meer gelijk loopt met het normale dag - en nachtritme. Denk hierbij aan leeftijd, nachtdiensten, het afreizen naar bestemming in de wereld waar de locale tijd afwijkt van het land van vertrek, bepaalde ziektes en aandoeningen.

Lichttherapie beïnvloedt de biologische klok via de ogen

Wetenschappers hebben aangetoond dat met blootstelling van de ogen aan een intense lichtbron op het juiste tijdstip van de dag, ofwel lichttherapie, de biologische klok van het lichaam positief kan worden beïnvloedt. Deze behandeling noemt men lichttherapie.

Bij lichttherapie worden de ogen op bepaalde tijden blootgesteld aan een intense lichtbron. De ogen blijken veel meer functies te hebben dan alleen maar om mee te kijken en te observeren. Onderzoekers hebben ontdekt dat er speciale zenuwverbindingen bestaan tussen zogenaamde fotocellen in de ogen en het gedeelte in de hersenen waar de biologische klok van het lichaam zich bevindt. Door blootstelling aan intens licht wordt de biologische klok beïnvloedt. Het lichaam krijgt door het licht een duidelijk signaal dat de dag is begonnen. Hierdoor zullen belangrijke biologische processen in het lichaam weer aansluiting vinden op het ‘normale' 24-uurs ritme.

Effect lichttherapie onomstotelijk aangetoond

Lichttherapie maakt onderdeel uit van de reguliere geneeskunde. De effectiviteit van lichttherapie bij winterdepressie onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond en is opgenomen in Nederlandse en internationale behandelrichtlijnen van artsen. Voor een behandeling met lichttherapie kunt u terecht in het ziekenhuis, maar veel mensen kiezen er voor om een lichttherapielamp voor thuisgebruik te kopen. Nog steeds vindt er veel onderzoek plaats om het effect van licht op de mens nog beter te begrijpen.

Bestel in onze webshop

goodlite.nl download