Gebruiksadvies lichttherapie

Ons gebruiksadvies kunt u zien als een toevoeging op de handleiding van uw lichttherapielamp. Wij ervaren dat de meeste handleidingen voldoende informatie en advies geven over de lamp zelf, maar relatief weinig over de toepassing van lichttherapie. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben dan vernemen wij dit graag. Let op, de onderstaande adviezen zijn gebaseerd op onderzoek, vakliteratuur en jarenlange ervaring met lichttherapie. Wij adviseren uw gezondheidsklachten altijd voor te leggen aan een arts.

Tijdstip van gebruik lichttherapielamp

Bij vrijwel alle indicaties voor lichttherapie adviseren wij de lichttherapielamp zo snel mogelijk na het ontwaken te gebruiken. Hierdoor krijgt het lichaam een duidelijk signaal dat de dag is begonnen. Lichttherapie in de vroege ochtend onderdrukt o.a. direct het slaaphormoon melatonine en resulteert in extra energie, een betere stemming gedurende dag en verbetert het slaappatroon.

Er zijn ook een aantal onderzoeken die aangeven dat het gebruik later op de dag ook een positief effect geeft. Onze voorkeur blijft uitgaan naar lichttherapie op een tijdstip in de vroege ochtend. Gebruik de lamp in ieder geval voordat in de namiddag de schemer invalt. Indien u lichttherapie later op de dag gebruikt en u hierdoor juist slechter gaat slapen dan adviseren wij het gebruiksmoment van de lamp te vervroegen.

Bij de volgende indicaties wordt het gebruik van de lichttherapielamp of lichttherapiebril op een ander tijdstip van de dag aanbevolen dan in de vroege ochtend:

  • Menopauze: lichttherapie in de late namiddag of vroege avond.
  • PMS: lichttherapie in de vroege avond toegepast in de tweede helft van de menstruatiecyclus.
  • Ploegen- en nachtdiensten: lichttherapie bij aanvang van de dienst.
  • Bipolaire stoornis: lichttherapie in de late ochtend, vroege middag.
  • Advanced Sleep Phase Syndrom: lichttherapie in de vroege avond.
  • Jetlag: afhankelijk van plaats van bestemming.

Hoe lang lichttherapie?

Ziekenhuizen die lichttherapie aanbieden maken veelal gebruik van een protocol van 7 tot 10 dagen. Wij ervaren dat voor veel mensen dit protocol net te kort is om het lichaam goed te laten wennen aan het effect. Wij adviseren u de lichttherapielamp bij aanvang dagelijks te gebruiken voor een periode van twee tot drie weken. Zo ‘traint’ u het lichaam optimaal in het effect, waardoor u na deze periode ook langer zonder gebruik van de lamp profijt zult hebben van de therapie.

Na deze periode kunt u zelf besluiten hoe u de lamp wilt blijven gebruiken.

  • Dagelijks of vrijwel dagelijks. Het (vrijwel) dagelijks gebruiken van lichttherapie is veilig.
  • Wachten tot de klachten terugkomen om dan de lamp weer te gaan gebruiken. Het nadeel bij deze strategie is dat u dan eigenlijk te laat bent. U ervaart immers al weer klachten.
  • Elke kalender maand tijdens de winterperiode, 5 -7 dagen achter elkaar. Op deze wijze onderhoudt u de initiële effect en voorkomt u dat de klachten terugkomen. Op basis van onze ervaringen heeft deze strategie onze voorkeur.

Wanneer starten met lichttherapie?

De meeste mensen starten met lichttherapie zodra de herfst zich aandient om een winterdepressie te voorkomen. U kunt echter op elk moment van het jaar met lichttherapie starten. Ook in de voorjaar of zomer blijkt lichttherapie een goede remedie tegen tal van gezondheidsklachten zoals slaapproblemen.

Afstand tot de ogen

Lees voor het gebruik van de lichttherapielamp de meegeleverde handleiding goed door.

Plaats de lichttherapielamp op ongeveer een armlengte afstand schuin voor u zodat het licht op uw ogen valt op. Net als bij de zon hoeft u niet direct in het licht te kijken. Het kan geen kwaad als u af en toe direct in het licht kijkt. Uw ogen moeten wel geopend blijven. Contactlenzen of een bril kunt u normaal blijven dragen. Tijdens het gebruik van de lamp kunt u ontbijten, de krant lezen, computeren of bijvoorbeeld TV kijken.

Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van intensief licht. Bij sommige mensen moeten de ogen bij aanvang van de therapie even wennen aan het intense licht. Als u het licht in het begin als ‘te heftig' ervaart, zet dan de lamp iets verder van u af. Ook kunt u wat eerder stoppen met de sessie dan in de gebruiksaanwijzing is aangegeven. Als u de lamp de volgende dag opnieuw gebruikt zult u merken dat uw ogen minder moeite hebben met het licht.

Belangrijk! Een armlengte afstand tussen de lamp en uw ogen wordt als een prettige afstand bij lichttherapie ervaren. Op deze afstand kunt u eenvoudig de behandeling combineren met iets anders, zoals bijvoorbeeld de krant lezen. Bij een afstand van 20 tot 40 centimeter wordt dit aanzienlijk moeilijker en ervaren veel mensen het licht als niet prettig voor de ogen. Als u zich breed oriënteert op de aanschaf van een lichttherapielamp, let dan goed op de dagelijkse gebruiksduur van de lichttherapielamp op een armlengte afstand (zo'n 60 cm). Veel aanbieders laten deze informatie achterwege omdat de dagelijkse gebruiksduur in vrijwel alle gevallen op 60 centimeter ongeveer 120 minuten bedraagt!!!! Bekijk echter zelf de lichttherapielampen van Goodlite en oordeel zelf. Goodlite biedt uw kwalitatief hoogwaardige lichttherapielampen die zich kenmerken door een korte dagelijkse sessieduur.