Lichttherapie bij eczeem

Lichttherapie is een beproefde behandelmethode van eczeem. Constitutioneel of atopisch eczeem (ook atopische dermatitis, neurodermatitis of neurodermitis genoemd) is een veel voorkomende ontsteking van de huid. Symptomen zijn eczeem zijn een rode, sterk jeukende, vochtige uitslag van de huid met blaasjes, papels, puistjes, kloofjes, schilfers en korstjes. In veel gevallen bevindt deze uitslag zich in het gezicht en tussen de hoofdharen. Het eczeem kan zich echter ook uitbreiden naar andere lichaamsdelen.

Eczeem (Neurodermitis) is met UV-lichttherapie goed te behandelen. De effectiviteit van lichttherapie bij eczeem is duidelijk wetenschappelijk aangetoond. De behandeling met licht maakt onderdeel uit van de reguliere geneeskunde.
De huidaandoening begint meestal in de eerste levensjaren en verdwijnt in ongeveer de helft van de gevallen tegen de puberteit of zelfs vroeger. Tot 10% van kinderen en jonge volwassenen lijden aan deze huidaandoening. Ook na de puberteit kan de eczeem zich voortzetten of beginnen.

Oorzaak constitutioneel eczeem

De precieze oorzaak van eczeem is nog niet geheel duidelijk. In veel gevallen is er sprake van een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van een overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving, zogenaamde allergenen. Ook kunnen niet-allergene prikkels, als warmte, droge lucht of (chemische) stoffen als zeep en wol kunnen eczeem nadelig beïnvloeden. Ook stress heeft een negatieve invloed op de ernst van de huidaandoening.

Toepassing lichttherapie bij constitutioneel eczeem thuis

Een behandeling met lichttherapie van eczeem vindt initieel plaats in het ziekenhuis. Als het effect van de therapie positief is, kiezen steeds meer mensen er voor om zelf een lichttherapielamp aan te schaffen voor thuisgebruik. Ook bij het thuisgebruik van een lichttherapielamp blijft men onder controle staan van een dermatoloog.

Bij lichttherapie tegen eczeem kan men gebruik maken van twee vormen van licht; UV-B en (P)UV-A licht.

UV-B lichttherapie

Ultraviolet B ofwel UV-B licht remt de celdeling bij eczeem en heeft een positieve invloed op de ontstekingen. Omdat men bij UVB-licht het risico loopt op verbranding van de huid, kiest men tegenwoordig louter voor ‘smal-spectrum' lichttherapie. Hierbij wordt het UVB-licht uitgestraald op een golflengte van rond de 311 nanometer. Roodheid van de huid en verbranding wordt bij UVB-311nm lichttherapie minder vaak waargenomen dan bij ‘breed-spectrum' UVB-licht. Bij breed-spectrum UVB-licht stralen de lampen licht uit over het gehele UVB-lichtspectrum van 290 tot 320 nanometer. UV-B 311nm lichttherapie, ook wel bekend als TL-01 behandeling, heeft bij dermatologen dan ook een duidelijke voorkeur.

UVA en PUVA lichttherapie

Lichttherapie UV-A is de afkorting van Ultraviolet A. UV-A, met een golflengte van 320 tot 400 nanometer, is het licht dat zorgt voor het bruin worden van de huid. Omdat UV-A minder krachtig is dan UV-B voor de behandeling van psoriasis wordt deze lichttherapiebehandeling meestal gecombineerd met medicijnen, zogenaamde ‘psoralenen', die de huid gevoeliger maken voor UV-A licht. De combinatie van Ultraviolet-A licht in combinatie met psoralenen noemt men ook wel PUVA lichttherapie. Bij psoriasis remt PUVA de celdeling en heeft een positieve invloed op de ontstekingen. Het nadeel van PUVA zijn vaak de bijwerkingen van de psoralenen zoals jeuk, misselijkheid en hoofdpijn.