Lichttherapie bij jetlag

Jetlag (of dysrythmia) is de Engelse naam voor de plotselinge verstoring van het waak-slaapritme. Jetlag treedt op als iemand in korte tijd, bijvoorbeeld per vliegtuig, naar een plaats op aarde reist, waar de plaatselijke tijd afwijkt van de plaats van vertrek. Vermoeidheid, concentratieproblemen, weinig energie en moeite met slapen zijn typische klachten bij een jetlag, omdat de biologische klok van het lichaam niet gelijk loopt met de plaatselijke tijd. De impact is aanzienlijk. Een jetlag verstoort namelijk meer dan 50 psychologische en fysiologische ritmes.

In het algemeen heeft het lichaam een dag per gepasseerde tijdzone nodig om te herstellen. Bij verre reizen kan het dus meer dan een week of zelfs langer duren voor het lichaam weer helemaal gewend is aan de nieuwe tijdzone. Leeftijd heeft invloed op een jetlag. Naarmate u ouder wordt zullen de symptomen van een jetlag meer impact hebben. Doorgaans hebben mensen meer last van een jetlag als zij naar het Oosten reizen dan dat naar het Westen. Vliegen van Noord naar Zuid en andersom heeft geen jetlag tot gevolg, aangezien dan geen tijdzone wordt gepasseerd. Een jetlag kan grote gevolgen hebben voor uw vakantieplezier. Bent u eindelijk op uw vakantiebestemming, kan u er toch nog niet direct optimaal van genieten aangezien uw doodop bent. Ook die belangrijke zakenbespreking kan anders verlopen dan gepland vanwege de klachten met alle gevolgen van dien. Vaak werd het effect van een jetlag afgedaan als ‘slechts' een onplezierige bijwerking van verre vliegreizen. Nieuw onderzoek laat echter veel zwaardere effecten zien als geheugenverlies, negatieve effecten op de bloeddruk en een vermindering van het volume van bepaalde hersendelen.

Toepassing lichttherapie bij jetlag

Nu het goede nieuws. Onderzoekers van het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA hebben aangetoond dat het lichaam zich in twee dagen kan herstellen van een jetlag, wanneer het op bepaalde tijden wordt blootgesteld aan het juiste licht. Voorwaarde is wel dat u de beschikking heeft over een mobiel te gebruiken lichttherapieapparaat, aangezien u de lamp op de plaats van bestemming moet kunnen gebruiken! De toepassing om met lichttherapie de klachten van een jetlag tegen te aan wordt veel toegepast door mensen die voor hun werk veel moeten reizen. Denk hierbij aan zakenmensen, piloten, stewardessen en topsporters.

Vuistregel toepassing lichttherapie bij jetlag

  • Indien men vliegt naar het Oosten: ochtend op plaats van bestemming.
  • Indien men vliegt naar het Westen; licht in de avond op plaats van bestemming