Lichttherapie bij PMS

Lichttherapie kan bij PMS en PMDD worden ingezet met als doel de stemming verbeteren en het verstoorde slaap-waakritme te herstellen. PMS owel Premenstrueel Syndroom is het optreden van lichamelijke en psychische klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Door de steeds terugkerende klachten verstoort PMS het lichamelijke en psychische functioneren.

Symptomen PMS / Premenstrueel Syndroom

De meest uiteenlopende klachten en symptomen worden ervaren bij Premenstrueel Syndroom: waaronder pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, plotselinge huilbuien en klachten als gespannenheid, depressiviteit, concentratieproblemen en zelfs agressiviteit.

Oorzaken PMS

Hoewel er een overduidelijk verband bestaat tussen het optreden van de klachten en de menstruatiecyclus, is nooit een hormonale oorzaak voor PMS gevonden. Wel zijn vrouwen met PMS-klachten gevoeliger voor hormoonwisselingen dan vrouwen die er geen last van hebben. In de hersenen is er minder weerstand om de gevolgen van hormoonwisselingen op te vangen. Men zoekt nu de oorzaak van PMS meer bij de verstoring van neurotransmitters in de hersenen. De ernstige vorm van PMS noemt men ook wel PMDD (premenstrual dysphoric disorder), waarbij de psychische klachten aanzienlijk kunnen zijn.

PMS laat regelmatig een seizoensgebonden karakter zien, waarbij de klachten in de herfst en winter sterker aanwezig zijn dan in de zomer. Ook het aantal klachten neemt bij veel vrouwen met Premenstrueel Syndroom in de herfst en winter toe.

Toepassing lichttherapie bij Premenstrueel Syndroom

Lichttherapie kan bij PMS en PMDD worden ingezet met als doel de stemming verbeteren en het verstoorde slaap-waakritme te herstellen.

Uit wetenschappelijke bevindingen blijkt dat het meest gunstige effect wordt behaald als lichttherapie in de vroege avond toegepast in de tweede helft van de menstruatiecyclus.

Tijdens de wintermaanden kan lichttherapie ook aanvullend worden toegepast in de ochtend. Dit onderdrukt het slaaphormoon melatonine en moet resulteren in extra energie en een betere stemming gedurende dag.