Lichttherapie bij psoriasis

Lichttherapie is een beproefde behandelmethode van Psoriasis. Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening met rode en schilferende plekken, vooral op de ellebogen, de knieën en het behaarde hoofd. Het beloop van psoriasis, waarbij verbetering en verergering elkaar afwisselen, kan sterk variëren. Sommige mensen hebben slechts enkele plekjes op het lichaam, waar bij anderen (bijna) de gehele huid is aangedaan.

Psoriasis is met lichttherapie goed te behandelen. Een behandeling met lichttherapie wordt meestal pas gestart als de psoriasis niet goed reageert op een andere therapie of als de psoriasis zich voordoet over het hele lichaam. De effectiviteit van lichttherapie bij psoriasis is duidelijk wetenschappelijk aangetoond. De behandeling met licht maakt onderdeel uit van de reguliere geneeskunde.

Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem (een auto-immuunziekte). Psoriasis is een chronische ziekte. De huidaandoening kan door behandeling, bijvoorbeeld met lichttherapie, aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen. Psoriasis is niet besmettelijk.

Naar schatting heeft 2 tot 3% van de wereldbevolking last van psoriasis. Hiermee is psoriasis één van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld. Europa telt ongeveer 14,5 miljoen patiënten. In Nederland zijn dat er ongeveer 350.000.

Oorzaak Psoriasis

De precieze oorzaak van psoriasis is niet bekend. Wel is duidelijk dat een erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt. Als één van de ouders psoriasis heeft, dan is er zo'n 10 - 20% kans om de huidaandoening ook te krijgen. Als beide ouders last hebben van psoriasis, dan is de kans zelfs 50%.

Bij mensen die de erfelijke aanleg voor psoriasis hebben, kunnen diverse zogeheten omgevingsfactoren psoriasis laten uitbreken of bestaande psoriasis verergeren:

  • beschadiging van de huid
  • infecties
  • geneesmiddelen
  • hormonale factoren
  • psychologische stress
  • alcohol
  • roken

Toepassing lichttherapie bij psoriasis thuis

Als de psoriasis niet goed reageert op een lokale therapie of als de psoriasis zich voordoet over het hele lichaam wordt een behandeling met lichttherapie gestart. Een behandeling met lichttherapie vindt initieel plaats in het ziekenhuis. Als het effect van de therapie positief is, kiezen steeds meer mensen er voor om zelf een lichttherapielamp aan te schaffen voor thuisgebruik. Ook bij het thuisgebruik van een lichttherapielamp blijft men onder controle staan van een dermatoloog.

Bij lichttherapie tegen psoriasis kan men gebruik maken van twee vormen van licht; UV-B en (P)UV-A licht.

UV-B lichttherapie

UV-B lichttherapie remt de snelle celdeling bij psoriasis en heeft een positieve invloed op de ontstekingsfactor. UV-B is de afkorting van Ultraviolet B. Onderzoek heeft aangetoond dat UV-B lichttherapie waarbij het licht op een golflengte van rond de 311 nanometer zeer effectief blijkt te kunnen werken tegen psoriasis. Bij deze vorm van ‘smalspectrum' lichttherapie wordt roodheid van de huid en verbranding minder snel waargenomen dan bij ‘breedspectrum' UV-B licht, waarbij de lampen licht uitstralen over het gehele gebied van 290 tot 320 nanometer. UV-B 311nm lichttherapie, ook wel bekend als TL-01 behandeling, heeft bij dermatologen dan ook een duidelijke voorkeur.

Bij UV-B lichttherapie zijn er geen extra behandelingen nodig om de huidcellen gevoelig te maken.

UVA en PUVA lichttherapie

UV-A is de afkorting van Ultraviolet A. UV-A, met een golflengte van 320 tot 400 nanometer, is het licht dat zorgt voor het bruin worden van de huid. Omdat UV-A minder krachtig is dan UV-B voor de behandeling van psoriasis wordt deze lichttherapiebehandeling meestal gecombineerd met medicijnen, zogenaamde ‘psoralenen', die de huid gevoeliger maken voor UV-A licht. De combinatie van Ultraviolet-A licht in combinatie met psoralenen noemt men ook wel PUVA lichttherapie. Bij psoriasis remt PUVA de snelle celdeling en heeft een positieve invloed op de ontstekingsfactor.

Vanwege de bijwerkingen, waaronder de jeuk, misselijkheid en hoofdpijn door de psoralenen wordt PUVA meestal ingezet als tweede keus bij een lichttherapiebehandeling.