Lichttherapie bij winterdepressie

Bij een winterdepressie biedt lichttherapie u de oplossing. Maar wat is een winterdepressie eigenlijk? Een winterdepressie; in de zomer is er niets aan de hand, maar zodra de blaadjes in het najaar van de bomen beginnen te vallen laat het lichaam u in de steek. Moeheid, weinig energie, somberheid, een grote behoefte om te slapen, gewichtstoename door een toegenomen behoefte aan calorierijk voedsel als snacks, chips en chocolade zijn enkele kenmerkende symptomen van een winterdepressie (Seasonal Affective Disorder, SAD).

Met lichttherapie is een winterdepressie goed te behandelen. Het effect van lichttherapie bij is onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond. Lichttherapie is dan ook opgenomen als eerste keuze behandeling van winterdepressie in de officiële Nederlandse behandelrichtlijnen van artsen.

Symptomen van winterdepressie

De symptomen van een winterdepressie zijn vrijwel gelijk aan de symptomen van een niet-seizoensgebonden depressie. Het grote verschil is dat de symptomen van een winterdepressie zich in de herfst en winter openbaren en weer verdwijnen echter als sneeuw voor de zon zodra in de lente de dagen weer langer worden en de lichtintensiteit van de zon weer toeneemt. Als de volgende symptomen u met name in het najaar en winter bekend voorkomen, is de kans aanwezig dat u een winterdepressie heeft:

 • (Aanhoudende) vermoeidheid.
 • Overmatige behoefte aan slaap.
 • Somberheid, je depressief voelen.
 • Concentratieproblemen.
 • Veel slapen en toch niet uitgerust wakker worden.
 • Prikkelbaar, agitatie.
 • Toegenomen eetlust (m.n. koolhydraat voedsel als pasta, chocolade en snoep).
 • Gewichtstoename, soms wel 4 tot 6 kilo.
 • Verminderde behoefte aan intimiteit en sex.
 • Passiviteit, apathie.
 • Minder behoefte aan sociale contacten

Meer dan een 500.000 mensen in Nederland hebben jaarlijks van een winterdepressie. Het aantal mensen met een subsyndromale winterdepressie is nog vele malen groter en noemt ook wel een winterdip of herfstblues. Niet alle symptomen van een winterdepressie zijn hierbij aanwezig, maar hebben wel een uitermate vervelende impact op uw psychische en/of lichamelijke welbevinden. Met name vermoeidheid is een klacht waar veel mensen in de winter over klagen. Een winterdip is dus een mildere vorm van een winterdepressie.

Oorzaak winterdepressie

De oorzaak van een winterdepressie is een tekort aan licht. Licht stuurt de biologische klok ofwel het bioritme aan. Omdat de dagen in de herfst en winter korter en donkerder zijn loopt de biologische klok van het lichaam niet meer gelijk met de natuurlijke dag- en nachtritme. Het gevolg is dat het lichaam een aantal biologische processen in het lichaam niet meer goed verlopen. Zo zal het lichaam bijvoorbeeld extra slaaphormoon produceren. Normaliter wordt de productie van dit slaaphormoon, melatonine, zodra u in de ochtend wakker wordt gestopt door blootstelling aan voldoende daglicht. In de winter stopt de productie van melatonine in de ochtend bij veel mensen niet. Dit hoort uiteraard niet en zorgt voor een aanhoudend vermoeid gevoel, zelfs als men daarvoor wel 14 uur heeft geslapen. De aanmaak van melatonine overdag heeft een negatieve invloed op de productie van neurotransmitters en een bepaalde activatiehormonen. Deze stoffen, zoals serotonine, noradrenaline, dopamine en cortisol reguleren uw stemming, eetlust, concentratievermogen en prestatievermogen.

Avond- versus ochtendmensen

Hoewel wetenschappers al tientallen jaren wereldwijd onderzoek doet naar het ontstaan van een winterdepressie weet men nog niet precies waarom de ene persoon geen last heeft van de winterse klachten en de andere juist wel. Het lijkt er sommige mensen simpelweg een zwakkere lichaamsklok hebben of ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Sommige mensen hebben in de winter genoeg aan het afgaan van de wekker of normaal ochtendlicht om het lichaam goed op te starten. Andere hebben meer nodig, zoals lichttherapie.

Vaak hebben 'avondmensen' meer last van een winterdepressie of winterdip dan ochtendmensen'. Een winterdepressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Toepassing lichttherapie bij winterdepressie

Bij een winterdepressie of winterblues wordt lichttherapie in de vroege ochtend toegepast. Hierdoor krijgt het lichaam een duidelijk signaal dat de dag is begonnen. Lichttherapie in de vroege ochtend stopt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en resulteert in extra energie, een betere stemming gedurende dag en verbetert het slaappatroon.