Lichttherapie bij winterdip

Een sub-syndromale winterdepressie noemt ook wel een winterdip, wintermoeheid of herfstblues en is goed met lichttherapie tegen te gaan. Bij een winterdip ervaart men niet alle symptomen van een winterdepressie. De symptomen die echter wel aanwezig zijn kunnen een uitermate vervelende impact op uw psychische en/of lichamelijke welbevinden. Met name vermoeidheid en een verminderd energieniveau zijn klachten waar veel mensen in de winter over klagen. Stemmingsproblemen zijn veelal minder prominent aanwezig.

Zo'n 40 tot 60 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van een winterdip. In de zomer voelen zij zich goed, maar als in de herfst de blaadjes van de bomen beginnen te vallen dienen de eerste symptomen zich aan. Moeite hebben met opstaan, langzaam op gang komen en een grotere behoefte hebben aan slaap zijn typische symptomen. Met name avondmensen zijn gevoelig voor deze klachten. Een winterdip is dus een mildere vorm van een winterdepressie

Oorzaak winterdip

De oorzaak van een winterdip zijn is gelijk aan de oorzaak van een winterdepressie

Toepassing lichttherapie bij winterdip

Bij een winterdip wordt lichttherapie bij voorkeur in de vroege ochtend toegepast. Hierdoor krijgt het lichaam een duidelijk signaal dat de dag is begonnen. Lichttherapie in de vroege ochtend onderdrukt het slaaphormoon melatonine en resulteert in extra energie, een betere stemming gedurende dag en verbetert het slaappatroon.