Lichttherapie tijdens menopauze

Lichttherapie geniet veel bekendheid bij de herfst- en winterdip. Lichttherapie biedt echter ook een natuurlijke remedie tegen slaapproblemen, stemmingsschommelingen en nachtelijke opvliegers tijdens de menopauze. Vrijwel iedere vrouw in de menopauze kent het wel; het inslapen is geen probleem, maar de tweede helft van de nacht is een ander verhaal. Vaak wakker worden, moeite hebben met inslapen en die vervelende opvliegers. Overdag bent u vermoeid en ook de stemming kan hierdoor schommelen. Met lichttherapie kunnen de slaapproblemen eenvoudig en effectief verholpen worden. Op geheel natuurlijke wijze; zonder inname van medicijnen of hormoonpreparaten.

Menopauze betekent ‘einde van de menstruatie' en gaat in op het moment dat de eierstokken van de vrouw geen oestrogeen meer produceren. Hierdoor verliest het vrouwelijk voortplantingssysteem zijn functie. De gemiddelde leeftijd voor de menopauze is 51 jaar. Echter het bereiken van de overgang is een geleidelijk proces dat vaak jaren eerder start. Dit proces noemt men ook wel de peri-menopauze.

Perimenopauze

In de peri-menopauze worden de menstruaties onregelmatiger en problematischer. Het lichaam zich moet aanpassen aan de natuurlijke verandering in de hormoonhuishouding. Dit gaat vaak gepaard met vasomotorische symptomen zoals opvliegers en hartkloppingen. Ook stemmingsklachten komen veel voor.

Door lichttherapie toe te passen kunnen de bijkomende problemen tijdens de overgang afnemen. Vrouwen die meer problemen ervaren tijdens de peri-menopauze ervaren veelal ook meer problemen tijdens de menopauze. Hoe beter deze fase wordt doorlopen, hoe beter het algemeen welbevinden.

Opvliegers

Opvliegers veroorzaken veel slaapproblemen bij vrouwen in de overgang, het resultaat zijn van een verstoord slaap-waakritme. Het inslapen is veelal geen probleem, maar in de tweede helft van de nacht ontwaakt men regelmatig.

Melatonine en Menopauze

Dalende oestrogeen spiegels zenden tijdens de menopauze verwarrende boodschappen naar de hypothalamus, die o.a. de lichaamstemperatuur regelt. Nieuwe bevindingen geven aan dat een verstoorde melatonine productie voornamelijk plaats vindt tijdens de tweede helft van de nacht. De plotselinge verandering van de lichaamstemperatuur tijdens de nacht wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt. Lagere melatonine spiegels zorgen ook voor een verhoging van het luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon stimuleert de eirijping, de eisprong, maar is tevens een bekende veroorzaker van opvliegers.

Onderzoekers hebben aangetoond dat een verhoging van de melatonine spiegels gedurende de nacht een significante verbetering laat zien van het aantal opvliegers en ontwaakmomenten. Dit kan eenvoudig worden bereikt met lichttherapie. Het gebruik van melatoninepillen helpt vaak niet, aangezien het synthetische hormoon slecht wordt opgenomen door het maag-darmstelsel. Daarnaast kunnen melatoninepillen vervelende bijwerkingen geven en in de ochtend een suf gevoel geven.

Toepassing lichttherapie bij menopauze

Met lichttherapie wordt tijdens de menopauze de melatonineproductie gedurende de tweede helft van de nacht verhoogd, waardoor u beter doorslaapt en het aantal opvliegers afneemt. Volgens klinisch onderzoek kan lichttherapie hiertoe zowel in de vroege avond (voor, tijdens of na het avondeten) of in de ochtend worden toegepast. Dus wat voor u het prettigste uitkomt. U slaapt beter, u verbetert uw stemming en voelt zich energieker.