Werking lichttherapie

Licht is ontzettend belangrijk voor veel lichaamsfuncties en gedragingen. Vrijwel alle processen in ons lichaam vertonen een ritme van net iets meer dan 24 uur. Voorbeelden van deze processen zijn de lichaamstemperatuur, eetlust, libido, stemming en het slaap-waak ritme. Dit 24-uurs ritme wordt ook wel de 'biologische klok' of 'circadiane klok' genoemd.

Lichttherapie werkt via de ogen

Wetenschappers hebben aangetoond dat met blootstelling van de ogen aan een intense lichtbron op het juiste tijdstip van de dag, ofwel lichttherapie, de biologische klok van het lichaam positief kan worden beïnvloedt. Deze behandeling noemt men lichttherapie.

Bij lichttherapie worden de ogen op bepaalde tijden blootgesteld aan een intense lichtbron. De ogen blijken veel meer functies te hebben dan alleen maar om mee te kijken en te observeren. Er bestaan speciale zenuwverbindingen tussen zogenaamde fotocellen in de ogen en het gedeelte in de hersenen waar de biologische klok van het lichaam zich bevindt. Door blootstelling aan intens licht wordt de biologische klok beïnvloedt. Het lichaam krijgt door het licht een duidelijk signaal dat de dag is begonnen. Hierdoor zullen belangrijke biologische processen in het lichaam weer aansluiting vinden op het ‘normale' 24-uurs ritme.

Effectiviteit lichttherapie onomstotelijk aangetoond

Lichttherapie maakt onderdeel uit van de reguliere geneeskunde. De effectiviteit van lichttherapie bij winterdepressie onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond en is opgenomen in Nederlandse en internationale behandelrichtlijnen van artsen. Voor een behandeling met lichttherapie kunt u terecht in het ziekenhuis, maar veel mensen kiezen er voor om een lichttherapielamp voor thuisgebruik te kopen. Nog steeds vindt er veel onderzoek lichttherapie plaats om het effect van licht op de mens nog beter te begrijpen.

Litebook EDGE lichttherapielamp
Slechts 15 minuten per dag

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!

Goodlite klantenservice
Goodlite
De specialist in lichttherapie